Kalocsai hímzésről

Milyen a kalocsai hímzés?

Kevert öltési módokat tartalmazó szabad rajzos hímzés. Virágmotívumokat, bizonyos terméseket és különböző levélfajtákat tartalmaz. Először (XIX. században) kevés színt használtak (fehér, fekete majd piros és kék), napjainkban 27 színt használunk.
A hímzés jellegzetessége az öltésirány és a színek árnyalata.  Virágábrázolások között a rózsa uralkodik, térkitöltésül  a nefelejcset, a liliomot, a tulipánt, a búzakalászt , ibolyát, búzavirágot, a piros fűszerpaprikát és egyéb terméseket használjuk.

KALOCSAI MOTÍVUMOK FAJTÁI

A mezők, rétek, kertek virágai, a vidék jellegzetes termései kompozíciós egységet alkotva díszítenek. 
Komponálásmódok (motívumok elrendezése az anyagon)
1. Koszorús: Csíkban futó, ritmikusan ismétlődő minták sorozata.
2. Csokros: Bokros elrendezésű, csokorba kötött "kompozíció".
3. Dobált: Önállóan (virágszálak vagy csokrok formájában), de ritmikus elrendezésben helyezkednek el.VIRÁGOK

Virágok jelentései:

Rózsa (piros): szerelem, szenvedély
Rózsa (fehér): tiszta szeretet, távolságtartás
Tulipán: nőiesség (legősibb motívumaink közé tartozik)
Nefelejcs: hűség
Ibolya: remény, szerénység, megújulás
Gyöngyvirág: vidám csilingelés, szeretet
Pipacs: heves, de mulandó fellobbanás, bódulat
Orgona: áhítat
Szegfű: szerény, cirmos, bársonyos szeretet
Búzavirág: tisztaság, spiritualitás, varázslatos erő
Napraforgó: sugárzás, nagyság, szellemi megvilágosodás iránti vágy, befolyásolhatóság - arra fordul, amerről a legtöbb fényt kapja
Szegfű: szerény, cirmos, bársonyos szeretet.


SZÍNEK

Ahogy a különböző tájegységek kézimunkáinak, úgy a kalocsai hímzésnek is megvan a saját színvilága.
1. Bordóval és pirossal hímzett rózsa közepe mindig citromsárga.
2. Rózsaszín virágokat sötétebb rózsaszínnel árnyalják, közepük sötétsárga.
3. A bimbó színe citromsárga és sötétsárga, külső szirmok általában sötétsárgák, ha van közepe az bordó vagy piros. (A bordót világos alapon ...szoktam a piros közepet sötét alapon szoktam használni.)
4. A kéket, lilát saját sötétebb tónusával alkalmazzuk. Kéknefelejcset saját nefelejcs színű fonallal hímezzük. Az ibolya alsó szirmai világos lilák, felső szirmai sötét lilák.
5. A szárakat és az osztott levelek felső részét sötétzölddel, alsó részét világoszölddel varrjuk. Az a levél, amelyik nincs felosztva mindig világoszöld.Milyen sárgával hímezzük a különböző virágok középső részeit? Ide kattintva bővebben olvashat róla.
Könnyen megjegyezhető:
Csak a piros-bordó virágé citromsárga, az összes többi sötétsárga!HÍMZÉSTECHNIKA

Száröltés
Vonalszerű díszítésnél használjuk, apró előrehaladó egyenlő öltések. Szárak, indák, kacsok kivarrásánál használjuk. Korai hímzésben: levelek, virágok, madarak.

A hímzést mindig a szárak varrásával kezdjük. 

Lapos öltés (itteni  nevén „tőtöttvarrás”)
A színesedéssel nőtt a kitöltendő felületek, a  „rúzsák” nagysága is. A nagy felületek kitöltését gerezd-szerű keskeny sávokra osztva oldjuk meg, illetve meghatározott szélességű szirmokra tagoljuk. A tűt közvetlenül az előző öltés mellett szúrjuk le és fel, ahogy a képen látható. Ügyeljünk az egyenletes öltés feszességekre.


Hurok öltés (tetéjvarrás)
A hurok a terítő külső szélén képződik. Általában fehér színnel, ritkábban pirossal, kékkel. 
Alkalmazása: terítő szélének hímzése a képen látható módon. Mikor körbe elkészültünk a hurok öltéssel készült terítő széllel, akkor éles, hegyes kisollóval közvetlen a hurkok mellett kivágjuk, nem fog kibomlani az anyag, még a mosástól sem.

Madeira szerű „likvarrás”
Fehér alapon fehér fonallal készül. Napjainkban kiegészítője a színes fonallal készült hímzéseknek.
Likvarrás = singlölés mintái mutatják a legtöbb egyezést az ország más területein elterjedt hasonló díszítésekkel. Oka: a különféle előnyomdai (Kalocsán Szeidler nyomda) ütőfák elterjedése, illetve a középosztálybeli nők úri ízlése.Likbacakkos (borsólyukas)
Kis lyukakból álló motívum. Kifelé eső cakkos szélét huroköltéssel, a lyukak anyaghoz kapcsoldódó belső szélét apró öltésekkel dolgozták el egymáshoz szorosan kapcsolva.


GÉPI HÍMZÉS

XX. sz. első harmadában alakult ki. Függönyöket, asztalterítőket, blúzok, gallérok kivarrásához használták és használjuk a mai napig. Törülközők, ágyneműk monogramja.
A riselin és madeira közti különbség, hogy a madeiránál különböző lyukhímzést alkalmazunk, a riselinnél az áttört résszel keretezett, a bennhagyott hímzés adja a mintát. A riselinhez csak a formát írjuk ki, így a kreativitásra van bízva, hogy gépi riselinezéssel ezt hogyan tölti ki az alkotó.
1. Kolbászvarrás
2. Sodrás
3. Endlizés


SZOMORÚ PAMUKOS HÍMZÉS

A legszínesebb díszítésű hímzés az új menyecske ruhája volt., míg az idősebb asszonyok öltözetét sötétülő színekkel hímezték. Ezek a kék-lila-zöld színek, amelyeket a szomorúpamukos hímzés tartalmaz. Ezek a színek nem teljesen egyeznek a színes (vidám) kalocsai kék-lila színeivel. Láttam olyan hímzéseket, ahol belevitték a rózsaszínt, mert aki hímezte, sajnos nem tudta, hogy amit láthatott más munkájának képén, az nem rózsaszín, hanem a lila egyik mályvás árnyalata. Így terjed a szomorú kalocsainak elnevezett, de nem azt tükröző "hamis" hímzés.1 megjegyzés:

  1. Nincs kedved könyvet írni? Van két jó könyvem a kalocsai hímzésről, de nincsenek benne ilyen jól definiálva a színek.

    VálaszTörlés

Szólj hozzá!
Köszönöm